Op een sollicitatiegesprek moet je je altijd goed voorbereiden, maar hoe doe je dat eigenlijk?
Het voeren van een sollicitatiegesprek kan heel spannend zijn, want het gaat wel een baan. Wanneer je goed voorbereid bent zul je minder zenuwachtig zijn en zal het gesprek beter verlopen. Daarom staan hier een aantal tips beschreven ter voorbereiding op je gesprek.
Hoe ga ik een gesprek in?
- De eerste indruk bij een sollicitatiegesprek is altijd erg belangrijk. Bij binnenkomst is het van belang dat je duidelijk je naam zegt, je gesprekspartner aankijkt en dat je een stevige hand geeft. Let op je handdruk, niet te hard knijpen, maar ook geen slap handje geven.
- Je mag best zenuwachtig zijn, maar probeer een ontspannen houding aan te nemen. Laat zien je dat enthousiast bent en probeer te glimlachen, je mag overigens ook best aangeven dat je zenuwachtig bent. Soms helpt het om je gevoel te benoemen.
- Laat zien dat je over goede manieren beschikt en wees altijd beleefd. Probeer netjes te spreken en maak je zinnen af.
- Kijk je gesprekspartner aan tijdens het gesprek, wanneer er meerdere gesprekspartners zijn is het belangrijk om beide evenveel aan te kijken wanneer je spreekt. Dit komt zelfverzekerd en netjes over.
- Luister goed naar de vragen en de vraagstelling. Vraag altijd door als de vraag niet duidelijk is en neem de tijd om de vragen te beantwoorden. Je mag even nadenken over je antwoord, wanneer het dan even stil valt is dit niet erg. Probeer je antwoorden zo goed mogelijk toe te lichten, wanneer je alleen met ja of nee antwoord is het lastig voor je gesprekspartner om in te schatten hoe of wie je eigenlijk bent.
- Spreek duidelijk, zonder accent en niet te snel. Probeer stopwoorden te vermijden en let erop dat je niet te vaak ‘uh’ zegt.
- Wanneer je ergens geen antwoord op weet, geef dit dan aan. Je hoeft niet alles te weten.
- Vertel zo min mogelijk negatiefs over je vorige werkgever, dit geeft geen goede indruk.
- Licht je CV toe, vertel kort over je werkervaring en je opleidingen. Wanneer je werkervaring als bijvoorbeeld verkoopmedewerker toevoeging heeft op de baan waarop je solliciteert kun je dit best zelf aangeven. Ook als het maar een bijbaan is geweest.
- Stel vragen tijdens of aan het eind van het gesprek. De baan moet geschikt zijn voor jou, dus als je vragen hebt moet je die gewoon stellen.
- Aan het eind van het gesprek is het netjes om je gesprekspartner te bedanken voor zijn tijd en aandacht.