Onze trouwe viervoeters brengen ons vreugde, steun, activiteit en mooie herinneringen. We zijn dol op onze hond en willen het beste voor ons maatje. En je goed voelen gaat hand in hand met goed en lekker eten. Dus ook voor je hond. En hoe dat te realiseren? Door de beste hondenbrokken te geven. Maar wat zijn de beste hondenbrokken en waar moet je op letten?
Er wordt al veel gezegd en geschreven op het internet en in andere media over hondenvoeding. Met name de vorm van hondenvoeding is een groot punt van discussie waarbij een aanzienlijke partij pleit voor voeding op basis van vers vlees versus brokken. Echter, hondenbrokken vormen nog altijd een grote basis van het voedingspatroon van onze honden. En dat is om verschillende redenen.
Zo zijn hondenbrokken veelal goedkoper en zijn ze door de jaren steeds meer ontwikkeld op basis van natuurlijke ingrediënten. Hierdoor lijkt de kwaliteit van hondenbrokken te zijn verbetert en er zijn vele verschillende varianten te verkrijgen. Zo kan er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt worden tussen hondenbrokken zonder graan en hondenbrokken zonder toevoegingen of glutenvrije hondenbrokken. Ook lijkt er voor ieder ras en verschillende aandoeningen een andere brok te verkrijgen zijn. Misschien zou dat eenvoudiger kunnen..
Geperste hondenbrokken
Droogvoer hond in de vorm van brokken worden niet altijd geperst. Er zijn drie verschillende manieren waarop brokken gemaakt worden; extruderen, expanderen en persen. Het grootste verschil in bereiding zit in de verhitting van de brok. Waar bij extruderen de brok wordt verhit tot boven de honderd graden Celsius, is dat bij het persen tot onder de vijfenzeventig graden Celsius. En bij de methode van expanderen zit dat er tussenin. Nadeel bij extruderen wordt genoemd dat de kwaliteit van de ingrediënten afneemt door de hoge verhitting ten opzichte van de geperste brok. De ene soort bereiding van de hondenbrokken is niet perse beter dan de andere, maar wel wordt aangeraden om niet de verschillende bereidingswijzen door elkaar te gebruiken omdat de verteerbaarheid verschilt per bereiding. Dit kan voor de hond problemen opleveren met verteren.
Ingrediënten van hondenbrokken
Zoveel merken en soorten hondenbrokken te verkrijgen zijn, zoveel verschillende samenstellingen van ingrediënten zijn te achterhalen. Over het algemeen is wel te stellen dat hondenbrokken zonder toevoegingen van kunstmatige kleur-, geur- en/of smaakstoffen beter zijn voor de hond. Ingrediënten zoals suiker, melkproducten en bijproducten komen niet ten goede van de hond. Zo ook een overdaad aan koolhydraten, gluten en plantaardige vetten. Wat juist wel weer goede ingrediënten zijn voor hondenbrokken zijn vlees, dierlijke vetten, natuurlijke mineralen en vitamines en natuurlijke antioxidanten. Klinkt logisch toch?
Natuurlijk vs. plantaardig
Vlees en dierlijke vetten lijken het meest belangrijke bestanddeel van hondenvoeding en daarmee ook de hondenbrokken. Als afstammeling van de wolf heeft de hond een vergelijkbaar verteringsstelsel en gebit. Een wolf jaagt op kleine en middelgrote dieren omdat de organen, vetten en vlees van een dier de juiste voedingswaarde biedt voor de wolf. Plantaardige producten eet een wolf niet. Dus waarom zouden we dat wel aan onze hond geven?
Ooit gerealiseerd waarom een hond wel eens gras eet? Wanneer een hond misselijk is, eet het gras wat tot braken leidt. Van plantaardige ingrediënten kan een hond zich minder vitaal voelen en een constante vorm van misselijkheid hebben.
Verwar natuurlijke ingrediënten niet met plantaardige ingrediënten. Natuurlijke ingrediënten omvatten alles wat afkomstig is uit de natuur en zijn dus niet specifiek plantaardig.
Glutenvrije hondenbrokken
Gluten is de verzamelnaam van een groep eiwitten die in de kiem van bepaalde granen zitten. Gluten kunnen allergieën opwekken bij mensen, maar ook bij dieren zoals de hond. Maar zoals het ook bij mensen lastig te stellen is, is het ook niet altijd te zeggen dat een hond daadwerkelijk een glutenallergie heeft. Ook hierover zijn de meningen verdeeld wanneer we het nazoeken. Wat wel opvalt is dat veel fabrikanten van hondenbrokken glutenvrije hondenbrokken maken en dit vooral ook duidelijk aangeven op de verpakking. Wij vragen ons af, noodzaak of marketing? Hoe dan ook, in dit geval geldt, beter glutenvrij dan een overdaad aan stoffen waar de hond niets mee kan.
Hypoallergene hondenbrokken
Hypoallergeen staat voor een verminderde kans op allergieën in het algemeen. Dit gaat verder dan alleen de gluten. De eiwitten van de ingrediënten is waar de allergenen zich bevinden. Door de eiwitten in de ingrediënten van de hondenbrokken te minimaliseren tot kleine losse stukjes herkent het afweersysteem deze niet meer en kan het geen allergische reactie meer geven. Het in kleine stukjes maken van de eiwitten heet hydroliseren. Een alternatief voor brokken met gehydroliseerde eiwitten maar wél hypoallergeen, zijn brokken op basis van één diersoort en één zetmeelbron. Ook hiermee wordt de kans op allergie verkleind.
Waar op letten bij hondenbrokken
Met zoveel verschillend voer en zoveel adviezen, wat dan te kiezen? Het is van belang om goed naar uw hond te kijken. Is mijn hond vitaal, glanst de vacht, braakt hij wel eens, eet hij zijn bakje goed leeg en drinkt hij genoeg water? Zo zijn er nog tal van kenmerken waar je op moet letten. Luister naar wat je hond je probeert te vertellen met zijn gedrag. Waar zou de hond voor kiezen?
Een aantal relevante zaken zijn belangrijk om in de gaten te houden bij het aanschaffen van hondenvoer. Ten eerste, zitten er veel granen in? Granen klinken goed, maar voor de hond zijn ze dat juist niet. Een teveel aan granen kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Elk hondenvoer bevat een percentage granen, maar kies het voer waar dit tot het minimum is beperkt.
Ook goed om in de gaten te houden zijn de hoeveelheid suiker en zout. Deze ingrediënten maken de hond dikker, trager en kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken. En tot slot, let goed op of er conserveringsmiddelen en smaak- en geurstoffen in zitten. Maar de belangrijkste misschien wel, wat kiest je hond?
Hondenbrokken vergelijken
Zoals gezegd is er veel informatie te vinden over hondenvoeding en hondenbrokken. Om de beste keuze te kunnen maken adviseren wij dat je zelf een mening probeert te vormen op basis van (een deel van) al die beschikbare informatie. Maar het belangrijkste is nog altijd, hoe reageert je hond op de hondenbrokken? Want alle informatie op het web spreekt elkaar ergens wel weer tegen en zijn er verschillende belangen te bedienen. En wat jouw betreft is er maar één belang; hoe gaat het met jouw hond? Dus, let goed op je hond en luister naar wat hij je vertelt. Glanst zijn vacht, is hij energiek, heeft hij een goede eetlust, hoe gaat het met zijn ontlasting? Dit en meer zijn goede indicatoren voor jou om te bepalen of het goed gaat met je hond.
Overstappen
Mocht je twijfelen over de vitaliteit van je hond, dan is misschien het veranderen van merk van hondenbrokken een optie. Maar stelregel is wel dat je niet teveel en te vaak moet veranderen. Stap rustig over op een ander merk door deze te mengen met de oude voeding en neem vooral de tijd. Voor elke overstap naar ieder ander merk hondenbrokken geldt dat het tijd en doorzetten vergt. Het kan van een week tot een aantal weken duren voordat je merkt dat je hond geheel gewend is aan het nieuwe voer. Het verteringsstelsel van de hond moet aan de nieuwe brok wennen en dat zal te zien zijn in de ontlasting. Let vooral weer goed op je hond en hoe hij reageert op de verandering. Heeft de hond meer of nattere ontlasting, is het zenuwachtig of heeft hij meer of minder energie? Dan kun je beter het nieuwe voer met kleinere hoeveelheden vermengen met het oude voer. Of verdeel het over meer kleinere porties per dag.
Hondenbrokken bestellen
Het aanschaffen van hondenbrokken kan tegenwoordig op vele verschillende manieren. Zowel in de speciaalzaken, als supermarkten én thuis vanaf de bank via internet thuis bezorgd. Je hoeft er de deur niet meer voor uit. Grote prijsverschillen en aanbiedingen zijn eenvoudig via internet te volgen. Maar laat je niet leiden door aanbiedingen of juist dure producten. Het beste product is niet altijd ook het duurst. En zoals eerder al genoemd, ga geen aanbiedingen volgen waardoor je hond verschillende merken hondenbrokken krijgt. Dit zal zijn voedingspatroon danig in de war schoppen en zijn vertering wordt dan bijzonder uitgedaagd.
Wat kiest je hond?
In alles wat we lezen op het internet en in de media blijft de vraag; wat kiest je hond? Blijf vooral goed luisteren en kijken naar je hond en ga na of het goed gaat met je hond. Is het vrolijk, kwispelt hij, glanst zijn vacht, is hij energiek? De hond heeft allerlei uiterlijke- en gedragsindicatoren om aan te geven of het goed met hem gaat. Wat we wel leren is dat voeding een grote invloed heeft op je hond en aandoeningen zijn te voorkomen en verhelpen met de voeding waar jouw hond het beste op reageert. Wanneer je denkt dat een andere voeding je hond zou kunnen helpen, verdiep je er dan goed in en neem de tijd om iets anders te proberen.
Jij wilt het beste voor jouw hond en dus kun jij nog altijd zelf het beste bepalen wat goed is voor jouw hond. En als je goed luistert, dan weet je wat je hond kiest.