Cranberry bessen zijn familie van de veenbessen en zijn in Nederland heel zeldzaam. Toch schijnen ze heel goed voor de gezondheid te zijn. Wat is er nu zo speciaal aan cranberry?

De cranberry bessen staan tegenwoordig volop in de belangstelling. Er is een sterk groeiende markt voor gezonde voedingssupplementen en dat geldt zeker ook voor de cranberry markt in Nederland. Cranberry’s zijn de laatste jaren met name als via natuurvoedingskanalen afgezet.

De groeiende populariteit voor cranberry valt binnen de blijvende aanpassingen binnen ons eetpatroon. Mensen willen graag eerlijk, oorspronkelijk, vers, smakelijk en gevarieerd eten. De vraag naar cranberry is daardoor sterk aan het toenemen. Volgens bepaalde prognoses zal cranberry in Nederland binnen tien jaar dagelijks worden gegeten. Mensen willen cranberry constant kunnen kopen en niet meer uitsluitend voor speciale gelegenheden.

Geschiedenis

Van oorsprong komen cranberry’s uit Noord-Amerika en is daarmee in Nederland een exotische plant. Op Terschelling en op Vlieland staan veel cranberryvelden. Er wordt gezegd dat er op Terschelling een vat cranberry’s is aangespoeld waardoor er nu cranberry’s groeien op Terschelling.

Tegen ontsteking

De inname van veenbessen als bijvoorbeeld gedroogde bessen of als cranberrysap helpen tegen en tijdens een blaasontsteking. Er zijn ook indicaties dat de cranberry bessen helpen bij het voorkomen van maagzweren en van tandplak.

Mineralen

Cranberry bevat de volgende mineralen:

  • kalium
  • natrium
  • calcium
  • fosfor
  • magnesium
  • jodium
  • zwavel
  • chloride
  • ijzer
  • mangaan
  • koper

Vitamines

Cranberry bevat de volgende vitaminen:

  • vitamine A
  • vitamine C
  • vitamine B

Benzoëzuur

Benzoëzuur is een natuurlijk bestanddeel dat een conserverende werking heeft, met name tegen schimmels. Cranberry heeft van nature een hoog gehalte benzoëzuur. Deze stof is aangetroffen in andere eetbare bessen en het maakt daarmee de cranberry uniek.

Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat 2 glazen cranberrysap, een blaasontsteking kunnen voorkomen doordat het proanthocyanidinen bevat. Cranberry bevat ook enorm veel antioxidanten. De cranberry bes staat in de top zes van vruchten met het hoogste gehalte aan antioxidanten. Cranberry heeft zelfs meer antioxidanten dan thee, koffie en rode wijn. De cranberry vrucht is in Nederland verkrijgbaar als bessensap.

Cranberry bessen zijn zeer goed te verwerken in ons dagelijkse eten. Er zijn dan ook talloze recepten te vinden met cranberry’s. Let er wel op nooit de aanbevolen dagelijkse inname te overschrijden.

Cranberry bessen worden inmiddels ook geteeld in Nederland en worden steeds meer gegeten vanwege de positieve gezondheidsaspecten voor de mens. U kunt cranberry kopen in de natuurwinkel.