Bouwbedrijven vinden dat de inspectie SZW vaker, en zeker ook strenger, dienen te gaan controleren. Zij willen dat misstanden en malafide onderaannemers worden gepakt en vinden dat niet de bouwondernemingen verantwoordelijk dienen te zijn voor het controleren van de diverse loonstroken van de werknemers. Het kabinet heeft namelijk plannen om ketenaansprakelijkheid voor lonen in te voeren, bouwbedrijven zijn het hier niet mee eens.
Door de aansprakelijkheid die dan aan de bouwbedrijven worden gekoppeld zouden zij verantwoordelijk zijn voor de loonheffingen die worden aangedragen en zo gesjoemel tegen te gaan. De vakbonden geven aan dat de werkgevers zo weglopen voor hun plichten en dat het hierbij om een paar rotte appels gaan die de plannen tegenhouden. FNV geeft aan dat de onderkant van de bouwsector een puinzooi is.
Bouwsector in herstel
Gelukkig gaat het met de bouwsector erg goed en laat deze zelfs tekenen van herstel zien. Dat heeft het CBS gemeld. In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de omzet met een procent. Van twee op de vijg ondernemingen groeide de omzet zelfs met meer dan twintig procent in vergelijking met het laatste kwartaal van 2013. Wanneer je kijkt naar het gehele vorige jaar is de omzet van de bouwbedrijven gekrompen met ruim 4%. Vooral het eerste kwartaal van 2013 was erg slecht. Gedurende het jaar nam de daling gelukkig telkens af.
In januari werd al aangegeven door het CBS dat de architecten in het derde kwartaal van 2013 al een hoop meer opdrachten binnen hebben gekregen dan in dezelfde periode in 2012. Omdat architecten aan het begin staan van de bouwketen werd ook wel al verwacht dat ook bouwbedrijven wat betere tijden tegemoet zouden gaan. Architecten zijn een belangrijke graadmeter voor de bouwsector.