Het principe van design and build is al langer bekend in de wereld van de architectuur. De meeste architecten weten hoe ze met deze manier van denken moeten werken en passen het dan ook al regelmatig toe in de praktijk.
Waar een wmo unit gebouwd dient te worden zijn veel mogelijkheden om op creatieve wijze invulling te geven aan de projectuitvoering. Design and build is een opkomende denkwijze waarbij van te voren wordt bepaald hoe het gebouw of pand eruit komt te zien. Nu zal de lezer denken dat iedere wmo unit in principe toch al van te voren is bedacht, maar dat is dus niet waar. In de unitbouw zijn er op die manier nog veel meer trucjes waar mensen eigenlijk helemaal geen weet van hebben. Wie weet er bijvoorbeeld dat unitbouw eigenlijk bestaat uit allemaal losse onderdelen die op de bouwplaats pas aan elkaar worden gekoppeld? Toen ik dit voor het eerst hoorde stond ik echt met mn oren te klapperen. Je denkt bij een wmo unit toch immers gelijk aan een kant en klaar stuk van beton of ander materiaal. Die mening moet dus bijgesteld worden. En het wordt nog spannender, want met de opkomst van design and build liggen er nog vele kansen en mogelijkheden in het verschiet.
Unitbouw is toe aan vernieuwing
Doordat er binnen de unitbouw in de afgelopen jaren niet veel aan innovatie en ontwikkeling is gedaan, bestaat de kans dat deze sector haar belang verliest. De markt vraagt op dergelijke momenten om oplossingen die simpelweg nog niet gevonden zijn. Wat bij design and build momenteel gaande is, is dat de consument haar vraag direct kan vertalen naar een ontwerp. Op het moment dat de unitbouw hierin niet mee speelt, kunnen er wel eens donkere tijden aan zitten te komen. Het idee van een wmo unit is immers gebaseerd op het snel kunnen verplaatsen van het gehele bouwwerk. Lukt dit echte niet, dan ontstaat er een degelijk probleem. Waar de wmo unit nog altijd goed blijft verkopen, is het dus wel van belang na te denken over de toekomst.